Kısa zaman önce efsane kemancı Anne-Sophie Mutter'in keşfedip himayesine aldığı genç çellist Benyamin Sönmez, günümüz dünyası viyolonsel jenerasyonunun en etkileyici yeteneklerinden birisi olarak adlandırılıyordu. Eserlere getirdiği kendine özgü tarz ve ifadesi ile geleceğin efsane yıldızları arasına katılmaya aday bir müzisyen olarak gösterilen 1983 Bremen doğumlu çellist, ilk çello eğitimine 14 yaşında iken Ankara Devlet Konservatuarı'nda başladı ve kısa bir süre içinde üstün yeteneğini kanıtlayarak 3 yıl sonra Ulusal Viyolonsel Yarışması'nda birinci oldu. Hemen ardından Yeni Zelanda'da düzenlenen M. Rostropovich patronajlığındaki Uluslararası Cello müsabakasında aldığı ödül ile dünyaca tanınan çellist Natalia Gutman'ın 5 yıl öğrencisi olarak Almanya ve Rusya’da bu büyük hoca ile çalışma fırsatını yakalayan ender çellistlerden birisi oldu.
Moskova'da öğrenim gördüğü yıllarda 20.yüzyılın büyük çellisti M. Rostropovich'in önünde çaldı, ayrıca David Geringas, Yo-Yo Ma, Anner Bylsma ve daha birçok tanınmış büyük Çelistlerin ustalık sınıflarına katılma fırsatı yakaladı. O günden bu yana 17.yüzyıl bestecisi Marin Marais ile başlayan ve 20. yüzyıl bestecileri Arvo Part, Penderecki, Giya Kancheli, Alfred Schnittke, Dutilleux, Schöenberg, Benjamin Britten'e kadar uzanan geniş bir repertuara sahip olan sanatçı özellikle 20.yüzyıl bestecilerinin eserlerine getirdiği eşsiz yorumları ile büyük müzik otoriteleri tarafından günümüzün ‘en yaratıcı Çello icracılarından birisi’ olarak adlandırılıyordu. Davet edildiği bazı prestijli festivaller arasında Manchester Çello Festivali, Adam Çello Festivali, Schleswig-Holstein Müzik Festivali, İstanbul Müzik Festivali, Ankara Müzik Festivali, Tivoli Müzik Festivali gibi festivaller yer almakta idi.
Gittiği her ülkede büyük hayranlıklarla karşılanan Benyamin Sönmez, Anne-Sophie Mutter Vakfı’nın destekleri ile Valery Gergiev, Sir Andre Previn, Kurt Masur ve daha nice günümüzün en çok tanınan şef ve orkestraları eşliğinde gerçekleştireceği projelerine hazırlanıyordu. Sanatçı, konserlerinde Maggini-Stiftung tarafından kendisine ödünç olarak verilen 1610 yılı İtalyan yapımı Paolo Maggini çello ile çalıyordu. Tüm bu projeler devam ederken Ankara'da 1 Aralık 2011 tarihinde uykusunda kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.